Misztikus Angkor Wat

  Image

Image

Angkor az ősi Khmer Birodalom fővárosa volt a 8-14 század között, ekkor élte kulturális és gazdasági fénykorát. A Khmer Királyság a mai Kambodzsa, Thaiföld, Laosz és a Vietnámban elterülő Mekong Delta nagy részét birtokolta. Az uralkodók hol erősítették, hol gyengítették Angkor jelentőségét, így rendkívül érdekes építészetileg és vallásilag is. A királyok többször hozzáépítettek és két vallást is támogatott, először a Hindu vallást, majd a Buddhizmust. Angkor Wat egyébként a világ legnagyobb vallási célú építménye és Délkelet Ázsia leglátogatottabb turista desztinációja. Több mint 200 négyzetkilométert tisztítottak meg a 20. században a régészek, hogy ma megcsodálhassuk ezt a szépséget.  Heteket is el lehetne itt tölteni, hogy körbejárjuk a templomokat. A turisták általában 1, 2 vagy 3 napos belépőt vesznek, és tuk tuk-al vagy biciklivel járják be a templomokat. Mi olyan szerencsében részesültünk, hogy apukám egyik ismerősénél lakhattunk és még a sofőrt is „kölcsön” kaptuk egy hatalmas jeep-el:). Sam, a sofőr, egy tündéri kambodzsai fiú, aki egyben idegenvezető is, úgyhogy nagyon sokat mesélt nekünk. Nem csak a templomokról és a látnivalókról, hanem az kambodzsai életről, a családjáról és a szokásokról. Hatalmas élmény volt, hogy végig mesélt nekünk. Egy házban laktunk vele, reggeltől kora délutánig együtt kirándultunk. Utolsó este pedig elvitt minket egy kambodzsai szórakozóhelyre, ahol a barátja kb. 15 perc alatt magába tolt 5 üveg sört és nagyon viccesen berúgott. Mi éppen a szerelemről beszélgettünk, de mivel ő nem beszélt angolul, unott fejjel támasztotta az állát. Olyan vicces arcot vágott, hogy a legszomorúbb résznél, el kellett röhögnöm magamat. A hely amúgy marha jól nézett ki, egy fiú élőben énekelt és tényleg csak helyiek voltak. Viszont a lámpából kb. 100 muslinca repkedett, amit úgy akartak megakadályozni, hogy celluxot ragasztottak a lámpa köré. Persze mire felragasztották, már tele volt velük a poharunk. Nem baj, így legalább nem kellet meginnunk, csak fél pohár sört:). Nagyon jó kis este volt! Még ajándékot is kaptunk tőle, nagyon megkedveltük őt és ő is minket. Hiányozni fog!

IMG_4269IMG_4609IMG_4298

 

IMG_5045IMG_4185   IMG_4298 IMG_4304 IMG_4329 IMG_4345

Pont itt volt még két kedves magyar házaspár, akikkel együtt kirándultunk és programoztunk esténként. Nagyon jól éreztük magunkat! Milyen kicsi a világ, legalább három összefonódási pontot találtunk! (közös munka a Malévnál, az egyik gyermekkel együtt jártunk főiskolára és még a sógort is ismertük:). Hihetetlen, hogy két napja még nem is ismertük őket és most pedig mindenhova együtt megyünk és nagyon jól érezzük magunkat. Nincsenek véletlen találkozások, főleg, hogy ennyi mellékágon meg van támogatva az ismeretség :). Vajon mindenki mutat, tanít vagy ad valamit? Vagy van, akivel nem magunk miatt találkozunk, hanem csak a másik fél miatt?

Melinda szegény az első napon teljesen kidőlt, úgyhogy kényszer pihenőztünk. Másnap is nagyon gyenge volt még, ezért egy szálloda medencepartján pihentünk, akkor már szerencsére tudott egy picit enni. Hatalmas medence volt, tökéletes zene szólt a hangszórókból és a világ legnagyobb szendvicsét kaptam ebédre. Kb. úgy nézett ki, minta egy kiló kenyérbe beletettek volna egy egész csirkemellet. Sör is jár hozzá a menüben, így végre megkóstoltam a helyi söröcskét, meglepően Angkor-nak hívják. Hát, nem lesz a kedvencem a sör!:) A zuhanyok nagyon édes elefántok voltak és az ormányukból folyt a víz.

IMG_3354

Az Angkort két napon át jártuk be, annyira sokoldalú volt, az egyik teljesen eldugott helyen fekszik és a fák az évszázadok alatt  teljesen benőtték, a gyökerek a kövekre nőttek. A másik helyen csodaszép vörös téglaépületek, Vishnu Isten kőfaragásokkal. Egy picit arrébb misztikus Buddha szobrok sárga kendőbe öltöztetve, füstölgő illat kavarog. Imádom, ahogyan a tömjén füstölő illata megcsapja az orromat, olyan békés érzés jön rám ilyenkor. A következő helyen szinte feketék a falak és a kerítés lyukacsos homokkőből készült.  Bayon templomát pedig több mint 30 arc díszíti, melyek a négy égtáj irányába néznek.

A templomlátogatás az új sportom. Egész nap sétálunk és lépcsőket mászunk, szerintem fittebb kezdek lenni, mint otthon voltam. Ez a legjobb sportág! Persze azért vágyom rá, hogy fussak egyet, vagy jógázzak. A jóga elég esélyes itt, meg az úszás is, de futócipőt nem hoztam, azzal várnom kell Budapestig.

Rengeteg árus van a templomok területén, lehet szobrokat, elefántos nadrágot, karkötőket és mindenféle szuvenírt venni. Ma vettem egy furulyát 1 dollárért, mert a kisfiú 10 percen keresztül követett és próbálta rám tukmálni. Mondtam, hogy nem kell, mert nem szeretném cipelni. (Bár Olivér unokaöcsém nagyon örülne neki). Végül annyira megsajnáltam, mert tényleg nincs rá szükségem, de neki az egy dollár sokat jelent. Úgyhogy van egy furulyám és egy bambusztokom, hurrá:). Eddig is könnyű volt kétnaponta begyömöszölni a cuccaimat a bőröndbe.

Ellátogattunk a Kulen hegységbe, ahol szent víz folyik és a királyok itt fürödtek meg, ha szerencsét és boldogságot szerettek volna bevonzani az életükbe. Egy csodaszép vízesést is megnéztünk, ahol lehűtöttük a lábunkat a vízben. Egy óriás fekvő Buddha szobrot is láttunk. A felfelé vezető lépcsők szélén szegény emberek és gyerekek ültek. Be tudsz váltani pénzt pl. 1 dollárért 40 db 100 Riel-est kaptunk.  A helyi emberek és a turisták is ezt osztogatják a rászorulóknak.

IMG_4359 IMG_4405 IMG_4376IMG_4427

Ismét láttunk egy úszófalut, csak ezúttal a Tonle Sap tavon. A tó az esős időszakban kb. az ötszörösére nő, állítólag úgy néz ki Kambodzsa a levegőből, mint egy pocsolya. Most már értjük, hogy Phnom Penh-ből idefelé miért állt minden ház cölöpökön. Ez a falu hatalmas volt és kb. 5 m magas cölöpökön állt minden ház. Saját templommal, iskolával, közösségi házzal. Elképesztő, hogy emberek így élnek. Még állatokat is tartanak és vannak pici veteményes kertek.

IMG_4243 IMG_4201

Isteniek itt az ételek, sokkal jobban ízlik minden, mint Vietnámban, isteni curry-k, zöld papaya saláta, BBQ húsok és tengeri herkentyűk. Tegnap megint magunknak sütögettünk húsokat BBQ-n, tésztával, zöldségekkel.

Köszi Kambodzsa, nagyon szeretünk! Majdnem három hetet töltöttünk itt. Köszönjük a sok élményt és szeretetet, amit itt kaptunk! A sok mosolyt, amit lépten nyomon adunk és viszonzásul kapunk, akármerre járunk, hihetetlen erővel és energiával tölt fel minket! Próbáljátok ki, mosolyogjatok rá egy ismeretlenre és érezzétek milyen fantasztikus erővel tölt fel, ha viszonozzák!

Laoszba utazunk tovább, Luang Prabang-ba, már alig várom, hogy lássam, milyen város és az egész ország!:)

Utóirat: Megvolt az első sminkelés, igaz a csillámpor azért túlzó lett volna!:)

Mystical Angkor Wat

Angkor was the ancient capitol of the Khmer Empire between the 8th and the 14th Century. It was when the city lived it’s economic and cultural highlight. The Khmer Kingdom occupied the huge area of today’s Cambodia, Thailand, Lao and the Vietnamese Mekong Delta. The rulers of the Empire always built new temples or destroyed some of the old ones, therefore the temple complex has a very unique architectural style. It had two religions, first Hinduism and later Buddhism. Angkor Wat is the world’s largest religious sight and the most popular tourist destination in South East Asia. The archaeologists cleaned over 200 square metres of temples from the lush jungle. There are so many temples, it could take even weeks to visit all. Tourists usually visit for 1, 2 or 3 days. They take tuk tuks or bikes, but we were very fortunate to have our own jeep with a driver. My dad’s friend invited us to stay at his villa and his driver took us around. His name is Sam, a sweet Cambodian boy, who is by the way, a tour guide as wellJ. He told us a lot about the sights, the life in Cambodia, customs, everything. It was so great to listen to his stories. We visited all sights with him. Last night he took us to a local pub, where his friend got really drunk in like 15 minutes after drinking 5 bottles of beer. He was very funny. We were talking about serious topics, like the misery of love, but he couldn’t speak English very well, so he was bored. He held his head with his two hands, showing such a funny face I had to burst out laughing in the middle of the sad love story we were listening to. The pub itself was really cool, live music, with only locals. Fantastic night out! We got a small goodbye gift from Sam, we will miss him a lot!

Two Hungarian couples were here at the same time as we were, so we travelled around together for a couple of days. We had a really nice time, and laughed a lot. We did the day trips together and enjoyed nice dinners in the evening. It’s quiet funny, as Melinda worked with one of them at Malev, we went to the same university with one of the daughters and I was in business relationship with the uncle. How small the world is, especially that there are so many matching points. They say everyone you meet along your way, is important. You learn, get or give something. We definitely had a great time together!

Poor Melinda got really sick the first two days, so she had to rest. We stayed in the villa and the second day we went to the pool. I ordered a sandwich and got a huge loaf of bread with an entire chicken + a beer, which was included. I am not a beer fan, but I had to taste Cambodian beer. And guess what the brand name is? Angkor:).

We visited Angkor for two days, how amazing the different temples are. One of them is overgrown by the trees, the roots actually grow on the temples. The other one is a beautiful red brick building, with Vishnu statues. Than a sitting Buddha with an orange robe and the smell of incense sticks. I love the smell and the peace it brings in me. Than a huge temple with black walls, sandstone fence. Bayon, one of the most popular one is decorated by 30 faces facing North, South, East, West.

Temple walking is my new sport. I think I am fitter than back home, walking, walking, walking. Then going up and down all those stairs. It’s the best sport, although I do miss running and yoga.

There are so many people, including a lot of kids, selling souvenirs around the temples. You can by T shirts, pants, statues, cold pineapple or drinks. I bought a flute today from a little boy, he was begging me to buy one for about 10 minutes. I didn’t need it and I really didn’t want to buy it. But I realised buying it for 1 dollar won’t do any harm. (except to the weight of my bag:)) So now I have a flute in a nice bamboo bag. Yippy!:)

We visited the Kulen mountain, a national park. Ancient kings bathed in the sacred water to wash away unhappiness and sickness. There was a beautiful waterfall as well, where we could cool off. A couple of hundred stairs were leading up to a huge Reclining Buddha statue. On the sides, poor people sat, including small children. You could change a dollar to riel (you get about 40 pcs of 100 Riels for a dollar) and give each person some money as you walk up. Tourists and local people support them this way. Some of them are victims of exploded mines. (Which is a huge problem throughout South East Asia, especially in Vietnam, Lao and Cambodia)

We visited another floating village, but this time at Tonle Sap lake. It was so different to the one we saw in Halong Bay. The houses stood on 5 m high poles. Since it’s the dry season the water is very low, but in the rainy season the lake spreads out about 5 times it’s current size. This is why we saw all the houses further from the water standing high. This village was huge, with it’s own school, temple, shops etc.

I really love Cambodian food, better than Vietnamese. Tasty curries, green papaya salad, BBQ meats and seafood.

Thank you Cambodia, we love you! Thank you for all the experience and love we got here. All the smiles we get on our way give us enormous amount of energy and love. Try, smile at a stranger and feel how fantastic energy you get, when people respond!

We are off to Luang Prabang in Lao! I can’t wait to see what it’s like:)))!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s