Bangkok és a tigrisek:) – Bangkok and the tigers:)

IMG_5514

 

Bangkok a szélsőségek nagyvárosa, 10 milliós nyüzsgő metropolisz, felhőkarcolókkal és olyan bevásárlóközpontokkal, amit Dubai is megirigyelhetne, ugyanakkor csodálatos több száz éves műemlékek, de egyben lepukkant, omladozó Ázsia is. Az első pár nap, amíg Ildi meg nem érkezett, olyan programokat kerestem magamnak, amik nem érintik a fő látványosságokat, amit együtt akartunk megnézni.

Mivel 20 évvel ezelőtt éltem Bangkok-ban egy évet, itt jártam iskolába, szerettem volna megnézni a környéket ahol laktunk. Elmentem megnézni a házunkat és azokat a helyeket ahol vásároltunk, vagy ettünk. Nagyon jó élmény volt újra látni a helyszíneket! Utána elmentem délkelet Ázsia legnagyobb akváriumába, ami egy csillogó villogó bevásárló központban van. Olyan tengeri herkentyűket láttam, hogy csak ámultam. Mostanában nagyon érzelmes lehetek, mert majdnem megkönnyeztem a tengeri sárkányokat (vagy valami ilyesminek hívták őket), annyira édesek voltak, illetve azt, hogy ilyen csoda létezik a tenger mélyén. Elképesztő milyen állatok vannak, mintha nem is emberi lenne, azok a rikító fényes színek…:). Teljesen le vagyok nyűgözve!!

Vasárnap délután találkoztam az egyik jógás barátommal és bejártuk a Chatuchek piacot, ahova BKV busszal mentem :). Óriási területen, bódé, bódé hátán. Mindent lehet venni, még dizájner cuccokat is, amik különösen tetszettek. Utána béreltünk egy gyékényt a parkban :). Ezt így csinálják itt :). mindenki bérel egyet és leheveredik a fűbe, egy terebélyes fa árnyékában. Nézi a tökéletesen elrendezett virágokat és fákat, a környező felhőkarcolókat és próbál nem elolvadni a hőségben. Ami egyébként kezd elviselhetetlen lenni, olyan mintha egy busz mögé állnál, ami forró levegőt fúj, csakhogy folyamatosan,délelőtt 10 és délután 4 között. A jó hír, hogy Burmában kb. 10 fokkal melegebb van :). Elképzelésem sincs, hogyan lehet kibírni, de valahogyan megoldjuk :).

Ildi hétfő délelőtt érkezett meg. Én épp a reggeli végén tartottam, amikor megpillantottam a szép kis szöszi pofiját. Gyorsan a nyakába borultam, nagyon örültünk egymásnak. Nem volt túlságosan fáradt, így nekivágtunk a városnak. A királyi palota az első számú látványosság, úgyhogy ott kezdtünk. Csodálatos arany sztupák, a tipikus thai tetejű templomok, színes, lakozott cseréppel és óriás szobrok. A Smaragd Buddha temploma a legszebb rész, itt még egy mini Angkor templom hasonmás is található. Az én egyik nagy kedvencem a néhány méterre található fekvő Buddha temploma, ahol egy hatalmas Buddha szobor található. Fekvő pozícióban van ábrázolva, A lábfeje pipál, ami azt jelképezi, hogy eljutott a Nirvánába.

IMG_5647 IMG_5360 IMG_5316 IMG_5349  IMG_5323

A buddhista templomok itt is szigorúan megkövetelik, hogy a turisták normálisan fel legyenek öltözve. Elsősorban a nők. A férfiakkal sokkal engedékenyebbek… Nem lehet térd fölé érő nadrágot, vagy szoknyát viselni, vagy topot. Amikor leülsz a templomban, akkor ügyelni kell rá, hogy a lábad ne a Buddha szobor felé nézzen, mert az nagyfokú tiszteletlenség. A papucsot, cipőt, mindig le kell venni. Délután még elmentünk a kínai negyedbe és bebarangoltuk az árusok sokaságát.

A második napra egy hosszú túrát terveztünk: úszó piac, híd a Kwai folyón és Tigris Templom.  Befizettünk egy túrára, ahova reggel 7-kor indultunk. Az első megálló az úszó piac volt, ami egy picit csalódás volt, mert nagyon turistás volt. Becsónakoztunk szuvenírt venni, ahelyett, hogy zöldség és gyümölcsárus néniket néztünk volna, ahogyan a helyieknek árusítják portékájukat:). Elmentünk egy kígyó show-ra is, ahol kígyót tettek a nyakunkba és megnéztük ahogyan kobrák elől ugrálnak a kígyó bűvölők. Őszintén szólva nagy élmény volt egy kígyót megtapintani és a nyakunkba venni, de a show többi része megdöbbentő volt. Hergelik a kígyókat, hogy támadjanak, nem túlságosan emberséges körülmények között tartják őket. Érdemes előre megnézni a véleményeket az interneten, ha valaki elefánt, kígyó, tigris stb. műsorra szeretne elmenni. Így lehet informálódni, hogy az állatokkal rendesen bánnak-e, milyen a vezetőség stb. Általában ha szórakoztatásról van szó, az már nem sok jót jelent. Én nem tettem meg ezt előre és bánom is, hogy pénzt adtam olyan emberek kezébe, akik nem gondozzák jól az állataikat. De az ember a saját hibáiból tanul!

IMG_5439 IMG_5419 IMG_5474

A Kwai folyó még másfél óra autóútra volt, odaérve megnéztük a múzeumot, ami elmeséli a híd építésének körülményét. A második világháború idején hadifoglyok építették, sajnos rengeteg ember halt meg az építése közben. A japánok célja az volt, hogy összekötő vonathálózatot és hidat építsenek, hogy el tudják látni az indiai és burmai helyszíneket.

A Tigris templom volt a nap fénypontja. Egy buddhista szerzetes alapította a 90-es években. A falubeliek tőle kértek segítséget, ha egy állatnak gondoskodásra volt szüksége. Először csak madarak, medvék, őzek, majd tigrisek lettek a kolostor lakói. Sajnos a tigrisiek rendkívül veszélyeztetett helyzetben vannak, alig él már pár darab szabadon Thaiföldön. A történet szerint a legelső tigris úgy került a bácsi gondozásába, hogy egy gazdag bangkoki megrendelő egy tigrist szeretett volna kilapítva a nappalijába. Fel is bérelt egy vadászt, aki nem volt képes megölni az állatot, csak megsebesítette. Ezután vitte el a kolostorba és kérte a szerzetes támogatását. Mára kb. 20 tigris él a szerzetesek között, mindegyik ott is született,  nagyon szelídek. Több tucat önkéntes segíti a turistákat, akik ide látogatnak. Hatalmas területen tigrisek, bikák, vaddisznók, őzek, pávák és még macik is vannak. A tigrisekkel lehet fényképezkedni, méghozzá nem is akárhogyan. A kamerádat oda kell adni az egyik önkéntesnek, ő készíti rólad a fotókat. Egy másik pedig kézen fog és kísér egyik tigristől a másikig. Mindegyiknél leguggolsz és megsimogathatod a tigris hasát, miközben fotókat készítenek rólad. Szerintem nagyon aranyosan ki van találva és teljesen biztonságban éreztük magunkat. Megkérdeztük az egyik önkéntest, hogy mitől ennyire nyugodtak, mert aggódtunk, hogy valamilyen nyugtatót kapnak. Azt mondta, hogy a tigrisek (legalábbis, akik házi környezetben nőttek fel:) pont olyanok, mint a cicák, ha teli a pocakjuk, akkor pihennek és szundítanak egy nagyot. Azt mondta, hogy az önkéntesek legfontosabb feladata, hogy a tigrisek jól érezzék magukat, mindig az ő szempontjaikat figyeljék, ne a fotózó turisták kívánságait. Ez megnyugtató volt. Bár mesterséges környezetben élnek ezek a nagymacskák, de legalább esélyt kapnak az életre és tényleg mindent megtesznek a kényelmükért. Később látunk egy kis tigrist is és egyet, aki a vízben játszott éppen. Nem maradtunk le szerencsére a többi állat etetéséről sem. Hatalmas tököket, egy egész teherautónyit szórtak szét a bikáknak és őzeknek. Még egy mini bébi vaddisznót is láttunk, annyira pinduri volt, hogy nevetnünk kellett, ahogyan szaladt a mamája után. A világ legdagibb medvéje is ott volt, nem is értettük, hogyan tudott felmászni az ülőhelyére a lépcsőkönJ.  Olyan mázlink volt, hogy még egy páva is megmutatta magát teljes szépségében. A pávák mindig lenyűgöznek. Hihetetlen számomra az a szépség, az a tökéletesség, ahogyan az a bizonyos kék és zöld szín csillog a tollaikon. Ennél csodálatosabb állatot nehéz lenne elképzelni.

IMG_5572 IMG_5493 IMG_5576

Fantasztikus élményekkel volt a nap tele. A kígyó simogatás és az, hogy ez jó érzés volt, nem félelemmel teli, nagyon jó emlék marad. A tigrisek megtapintása pedig a leghatalmasabb élmény, annyira szépek! Félelmetes a mancsuk és az erejük, de olyan kedvesek is egyben! Tényleg mintha a saját macskámat látnám, ahogy a kanapén pihent:).

Az utolsó napon ellátogattunk a másik kedvencem templomomhoz, a Wat Arun-hoz, ami egy nagyon különleges építmény. Egy hindu istenről kapta a nevét és cserepekből kirakott minták díszítik. Utána elhajóztunk a csatorna mentén, hogy megnézzük hogyan élnek ott az emberek. Nagyon érdekes volt látni, hogy az egyik ház épphogy csak nem dől össze, míg néhány házzal arrébb luxus villák állnak, hatalmas kertekkel.

Most irány Krabi, ahol egy szuper bungalóban fogunk lakni, a parttól feljebb a sziklák mellett az erdőben.

IMG_5698 IMG_5712

Bangkok and the tigers

Wow, Bangkok is really extreme! A metropolis of 10 million, with skyscrapers and malls that even Dubai would be jealous of, but hundred years old temples, as well as crappy, dirty Asia.  The first few days, until Ildi arrived I made programs that excluded the main sights, which we wanted to see together.

I lived in Bangkok for a year, 20 years ago. I studied in an international school, so I wanted to visit our old apartment, the places we shopped at or ate out. It was really nice to see those places. Then I went to visit South East Asia’s largest Ocean world, which is located in a fancy mall. I saw really weird creatures and beautiful fish of the colours of the rainbow. I must be super emotional nowadays as I almost cried of happiness to see such beauty. It’s almost as Ocean animals  are alien. They are so wonderful! I am really impressed! I even thought of learning how to dive.

Sunday afternoon I met with my friend from the yoga retreat and went to Chatuchek weekend market, with thousands of booths selling all sorts of things, even designer clothes. Then we rented a mat in the park. That is how they do it here. They just lay down in the park, under the shadow of a tree and chill out by the lake. And try not to melt away. Heat is unbearable by the way. It’s like you stand behind a bus and the hot air blows in your face. Burma will be about 10 degrees hotter…ohhhL.

Ildi arrived Monday morning, I was just finishing my breakfast when I saw her pretty blond face. I rushed through and hugged her quickly. We were really happy to see each other. She wasn’t too tired, so we started with the Grand Palace, the most important sight in Bangkok. Beautiful golden stupas, typical Thai roofs, colourful tiles and amazing statues.

The temple of the Emerald Buddha is one of the most beautiful sight, there is even a mini Angko Wat copy located here. My favourite is the temple of the Reclining Buddha. It is depicted in a lying position, showing him reaching Nirvana.

There is a very strict dress code in the temples. Especially for women. You can’t wear shorts or skirts above knee, you have to cover shoulders. Take your shoes off when entering and make sure you don’t face your legs towards the Buddha statue, while sitting. Later we visited crowded Chinese Town, with thousands of vendors.

For the second day we planned a long day. Floating market, Kwai river bridge and Tiger temple. The tour started 7 in the morning. The first stop was the floating market, which was a disappointment. As it was very touristic. Basically we went to buy souvenirs with a paddle boat, instead of really seeing local people trade with their goods.

We saw a cobra show as well. It was great to touch a snake and feel it’s skin. But the show itself was horrifying. Animals are not kept in the right way and they don’t treat them right. Now I will be more careful and read reviews before attending any establishment that is concerning animals. I definitely don’t want to give money to people who don’t use it the right way. It would only encourage them to continue this way.

Kwai river was about 1,5 hour drive. There was a museum about the historical background and then we walked on the bride. The Japanese used World War POWs to build it. Many of them died as the working circumstances were horrible. The aim of the railway and the bride was to connect to India and Burma.

Tiger temple was the highlight of the day. A Buddhist monk founded the temple and the animal sanctuary in the 90s. Villagers asked his help and support to take care of abandoned and injured animals. Unfortunately wild tigers are endangered in Asia, only a few of them live in Thailand for example. According to the story the first tiger got here through a hunter. He was commissioned to shoot it for a rich Bangkok business man, but refused to kill it. He injured the animal, that is when he asked the help of the monk. Later more tigers came and by today all of the tigers were born here. There are about 20 of them. A dozen volunteers help out and guide the tourists around. It’s a huge area with tigers, bears, pigs, buffalos, deer, peacocks etc. You can take photos with the tigers. This is organized in a really nice way:  you give your camera to one of the volunteers, while another holds your hand and walks you to each of them. You sit behind it and put your hands on the tiger, while they take photos. This way it felt safe and comforting. We asked how come they are so calm – as we were concerned they might be drugged – but they said since they are brought up here, they are really calm. They are just like house cats, they sleep when their bellies are full:).

The main job of the volunteers is to make sure that the animals are safe and comfortable.  They are number one priority, not the tourists.  Though they live in artificial surroundings, the get a chance to live a safe life here.

Later we saw a teen tiger and one that was playing in the water. We were lucky to see the feeding of the buffalos with pumpkin and saw a tiny little pig as well, running to find her mother, so sweet. It was an amazing day! Petting a snake, a cobra, tigers..wow:).

Last day we went to see beautiful Wat Arun, named after a Hindu god. It’s decorated with beautiful ceramic designs. Then took a boat to see the canal area. It was interesting to see the really poor “houses” and the beautiful villas next to each other.

Now we are off to Krabi, where we’ll stay in a nice bungalow near the cliffs in the forest:)).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s