Chiang Mai

IMG_6819

Utoljára 10 éve jártam itt, amikor a főiskolai gyakorlat keretében egy hotelben dolgoztunk. Hárman jöttünk ide északra, ketten pedig egy bangkoki szállodában gyakornokoskodtak. Fantasztikus hónapok voltak, most érzem át igazán, micsoda mázlisták voltunk, hogy egy ilyen helyen tölthettük a gyarkolati időt! A gyakorlat után pedig dél Thaiföldön utazgattunk a szigetek között 3 hétig. Bár emlékszem akkor megdöbbenve vettük tudomásul, hogy ausztrálok, nyugat és észak európai fiatalok százai utazzák be Ázsiát fél vagy egy évig. Akkor ez elképzelhetetlen volt számomra és azért is hálás voltam, hogy egyáltalán láthattam a szigetek nagy részét. Az egész idő egy hatalmas buli volt, két három naponta más szigeten voltunk. Minden este parti és pasizás / csajozás, kinek mi. Nagyon komoly sztorikat tudnék mesélni, vicceseket és most már kevésbé vicceseket, de nem teszem. Ha kíváncsi vagy, egyszer egy pohár bor mellett mesélek a 23 éves KVIF-es gyakornokok kalandos utazásairól:).

Chiang Mai Thaiföld második legnagyobb városa, de Bangkokkal ellentétben nyugodt és imádni való. Csodás hegyek veszik körül, egy két óra autózással a hegyi törzseket is meg lehet látogatni és betekinteni a mindennapi életükbe. Egy hetem van, mielőtt az elefánt farmra indulok az önkéntes munkára. Úgy döntöttem végül, hogy nem megyek trekkingelni a hegyi falvakba, sem Chiang Rai-ba megtekinteni a híres fehér templomot, hanem olyan dolgokkal fogom tölteni az időt, amik igazán érdekelnek és csak lazítok. Ez is egy álom beteljesülése. Hányszor gondoltam arra otthon, hogy egy teljes hétig csak arra szánok időt, amire én szeretnék!

IMG_6806 IMG_4217

Reggel korán keltem, jógáztam és meditáltam. 9-re jártam chi kung, utána pedig tai chi órára. Az első az élet energiával foglalkozik, légzés, meditáció. A tai chi ugyancsak az energiákkal dolgozik, de egy küzdősport. Bár nem lettem harcos bajnok, nagyon érdekes volt megtapasztalni mindkettőt. Utána elsétáltam a közeli templom kertjébe, amit azért imádtam, mert árnyékos volt, illetve buddhista üzenetek voltak a fára felszerelve kis táblákon. Itt olvastam egy picit, vagy naplót írtam, majd elindultam a megszokott ebéd helyemre. Ez az étterem lett a kedvencem, mert istenien főztek és barna rizst is lehet rendelni. Minden nap itt ettem, isteni curryket, sült zöldségeket, zöld papaya salátát. Imádom ezeket a kajákat! Nem is eszem nyugati ételeket, de ha ritkán mégis, nagyon eltelítődöm!  Utána sétáltam, vagy pihentem egyet, majd elmentem egy közeli kávézóba, ahol blogot írtam, vagy a coaching-al foglalkoztam. Ittam egy jó kávét és moziztam az embereket közben. Este elsétáltam a helyi boltba, a Seven11-be, ahol megvettem a másnap reggeli joghurtot és az esti gyümölcs adagomat. Egyik nap még a Vang Viengi lányokkal is összefutottam, akikkel együtt csordogáltunk a gumibelsőben a folyón és ittuk a koktélokat. Ők néhány nap múlva mennek haza a 4 hónapos útjukat befejezve. Ez engem is elgondolkodtatott. Milyen lesz hazamenni? Annyira szeretek itt lenni, nagyon fog hiányozni Ázsia. Mindenképp szeretnék minden évben ide visszajönni. Bár nagyon várom, hogy lássam a szeretteimet, barátaimat és a megszokott otthoni helyeket, itt is teljesnek érzem magamat, csak máshogy.

IMG_6782 IMG_6784 IMG_4215 IMG_6823

Az utolsó napon elmentem egy thai főző tanfolyamra, egy farmra, a városon kívül, hogy megtanuljam elkészíteni a kedvenc ételeket. Otthon is szeretnék ilyen isteni ételeket enni! Szerencsére meglehetősen egyszerű őket elkészíteni! Annyira könnyűnek érzem magam a sok zöldségtől és gyümölcstől! De mivel pont nyáron megyek haza, nem lesz otthon sem gond ezzel. Jöhet a jó kis lecsó és görögdinnye!

Most irány az elefánt farm, teljes izgalomban vagyok, hogy egy egész hetet tölthetek el a kedvenceimmel! Már most könnyes a szemem a boldogságtól, ha rágondolok, hogy ott vannak körülöttem:). Ezzel életem egyik legnagyobb álma válik valóra!

IMG_4255 IMG_4252 IMG_4232

 

Chiang Mai

It has been 10 years since I lived here for months during college. I spent my internship in a hotel with two other students. Other two stayed in Bangkok in a hotel. We’ve spent amazing months here and it’s now that I can fully understand how lucky we were. After the hotel work we went island hopping to Southern Thailand. We slept on different islands every 2-3 days and it was one major party. We had so much fun, its amazing. I remember how shocked I was to learn that hundreds of western and northern Europeans, Australians etc are travelling around Asia for months or even a year. Same age as us. We felt lucky even to have the 3 weeks. Back then it was impossible to imagine that one day I will be able to do the same. Maybe if I don’t see then that this is possible, I never think of coming here. I could share some pretty fun stories of the college trainee kids from Hungary having fun in Phi Phi or Koh Lanta, but I won’t. Some really funny, some really crazy. If you are really interested I might share a person:).

Chiang Mai is the second biggest city in Thailand, but totally opposite of Bangkok. It’s calm and lovely. Surrounded by beautiful mountains, with a few hours drive you can reach the nearby hill tribe villages. I have a week here, before going to the elephant farm for the volunteer work. I decided not to go trekking or visit the white temple in Chiang Rai.  I will spend my time to chill out and do things I love. This is also a dream come true. How many times have I thought back home to do nothing for a week, just things I want to do!

Every morning I woke up early to do yoga and meditation. Then I took a morning class of chi kung, than an hour of tai chi. The first works with life energy, breathing, meditation. Tai chi as well, but it’s a martial art. The time was very little to experience both, but at least I got a peak of what they are and had a really great time. Then I walked to the nearby temple, which I loved. It had a great garden with lots of shadow and Buddhist messages were put on the trees. I read a book or wrote a few thoughts in my diary. Then I walked to my favourite restaurant, which was wonderful. Great vegetable dishes, brown rice. Chicken curry. Yum:). Later I took a walk, or just had a rest. In the afternoon I went for a coffee and wrote the blog or studied about coaching methods. I drank my coffee and watched people walk by. Then I took a walk to the nearby Seven11 store to buy some fruits and yoghurt.

Last day I took a cooking course on a farm so I can learn to prepare these delicious dishes and cook it at home. Luckily it!s not that complicated to cook Tom Yum soup or the curries.  I feel so light eating all these vegetables and fruits. Since it’s summer soon in Hungary I can do the sames there, lecso, watermelon, here I come!

I am going to the elephant farm next and I couldn’t be more excited!!! I am spending a whole week with my loves!:)) I am become sentimental just thinking of going there. This is truly a dream come true!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s