Koh Chang, a trópusi vihar sziget / the tropical storm island

IMG_4703

Szóval eljöttem ide, Koh Chang szigetére, röpke 6 óra autó út és 1 óra kompozás után. És hát esik! Egész pontosan szakad az eső, reggel, este és éjszaka! Nem akarok hálátlannak tűnni. Az öt nap alatt, legalább két órát ért napfény. De túlozni sem, lehet, hogy csak másfelet! Éjszaka olyan vihar van, hogy elmegy az áram, az ajtó majd kiszakad a széltől és tegnap éjszaka füldugót kellett alkalmaznom, hogy össze ne sz….m magam a mennydörgéstől. Ha látnátok, milyen jókat nevetek ezen. Néha kitör belőlem a röhögőgörcs, hogy eljöttem barnulni a szakadó az esőbe! A hozzám hasonló szőkék kedvéért, a trópusi monszun nem egyenlő napi egy óra  nyári zivatarral! (ugyanis az én agyamban így szerepelt, valószínűleg tévesen) Lehet, hogy egész nap esik az eső, mintha dézsából öntenék! Szóval, ha nem szeretnél az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodni, ne gyere Koh Chang szigetére nyáron:)! Amúgy a sziget óriási és gyönyörű szép. Egy tengerparti bungalót béreltem egy csendes partszakaszon, ahol alig voltak emberek, a tenger csupán néhány lépésre volt tőlem és reggel csak széthúztam az ajtót, hogy kilépjek a puha homokba. Csodálatos volt reggel a tenger zúgására jógázni és meditálni. Szakadó eső ide vagy oda:). Volt két kutyus – stílusos, jingjangosan, egy fekete és egy fehér-, akik minden reggel a vízben ugrálva játszottak és kergették egymást. Jó volt nézni a felszabadult játékukat.

IMG_7766 IMG_7790 IMG_7843

Zseniális, hogy az élet mindig azt adja, amire igazán szükséged van! Zárásként, azt hiszem az kellett, hogy semmi se vonja el a figyelmemet. Kevés legyen körülöttem az ember, ne a barnulásra és a csodaszép tengerpartra  koncentráljak,– ami amúgy így is gyönyörű- hanem magamra. Összegezzem, hogy mi történt az elmúlt fél évben, vissza  olvassam  a naplómat és éljek meg minden, a hazamenetellel  és egyebekkel kapcsolatos szélsőséges, néha trópusi viharra emlékeztető ingadozó érzelmet.  Igazán tanúságos volt visszaolvasni azokat a gondolatokat, amiket menet közben írtam. Segített emlékezni, hogy milyen nehéz volt elindulni, mennyi kétség volt bennem, hogy egyedül maradok és hogy eltelt majd két és fél hónap mire sikerült elfogadni hogy most egyszerűen pihenek, és ez így rendben van, jár nekem. Teljesen elengedhetem magamat! Mennyi félelem és kétség vált köddé út közben és hány negatív programot ismertem fel és engedtem szabadjára. Milyen fantasztikus embereket ismerhettem meg, akik valószínűleg sosem bukkantak volna fel az életemben, ha nem vágok neki és hagyom hátra a komfort zónám. Megtanultam szeretni magamat, az életet és most már nem érem be kevesebbel, mint csak olyan dolgokkal vagyok hajlandó foglalkozni, amik pozitív értékeket közvetítenek számomra. Magabiztossá váltam nem csak magam, de a jövő kapcsán is. Hiszem, ha pozitív dolgokba vágunk bele, akkor a körülmények megteremtődnek. Ha nem aggódjuk halálra magunkat, hanem hagyjuk, hogy az élet hullámai felkapjanak és sodorjanak minket a csodák irányába. Nagyon hálás vagyok mindezért!!!:)))))

A meditáció az egyik legnagyobb kincs, ami az utazás hozadéka. Ha kitartóan gyakorlunk, tényleg csodákat lehet átélni. És itt nem feltétlenül különleges, hókuszpókusz lelki állapotokról beszélek, hanem arról, hogy elkezd kitisztulni az agyad a sok lerakódott portól. Pont olyan, mint, mikor kisöpörsz egy szobát és tiszta lesz. Egyre jobban érzed magad és egyre több dolgot veszel észre a nagyvilágból, ráadásul már nem a betanult képletek segítségével látod a világot. Hiszen mindannyian más dolgot fogadunk be a világból. A hitünknek, értékrendszerünknek  valóságunknak megfelelő dolgokat. A szűrőinken keresztül.  Abban a pillanatban, hogy elkezdenek a korlátozó hiedelmek és félelmek eloszlani, elkezdődik egy új élet. Ami mosolygós és nagyon természetes. Elkezdenek az apró dolgok is szépek lenni, amik eddig unalmasak voltak, vagy talán észre sem vettük őket.

IMG_4643 IMG_4691  IMG_7757 IMG_7825 IMG_7837

Természetesen vannak bennem félelmek a haza menetellel kapcsolatban. De ezek is csak gondolkodási minták, pl. hogy Magyarországon nem lehet jól élni, mindenki negatív, csak kemény 10-12 órás irodai munkából lehet megélni stb. Ez nem az én valóságom! Mindent lehet és tele van jó, pozitív emberekkel a mi országunk is! Lehet, hogy szerencsés vagyok, de én jó sokat ismerek :). Arról nem is beszélve, hogy legalább 4 milliárd embernél jobban élünk, legalábbis materiális értelemben. Ha van ivó vized, étel az asztalodon és fedél a fejed felett, akkor biztosan.  És ennél bizonyára sokkal több mindened van, pl. családod, barátaid, a gyermekeid mosolya, csodás erdők, napsütés, szerelem, nevetés, zene, csodás ételek, szórakozás, állatok és legfőképpen Te magad.

Szerencsére a változást a legegyszerűbb helyen, a fejünkben kell elkezdeni, mert mi magunk teremtjük a világunkat, a gondolatainkkal. Én erre akarok koncentrálni és továbbadni mindazt a csodát amit az utazásom során megéltem külsőleg és belsőleg egyaránt.  Ezért arra szeretnélek ösztönözni, ha valami nem jó az életedben, hagyd abba a panaszkodást és tedd fel a kérdést magadnak:

Kell valamin változtatnom az életemben? Ha igen,

Mit tudok ma tenni azért, hogy boldogabb legyek?

Miért vagyok hálás az életemben?

Ha a legapróbb válasz is érkezik – és fog, ne aggódj-, kezdj el cselekedni még ma, hiszen az élet rövid. Szerencsére változtatni bármikor lehet és minden egy nagyon apró dologgal indul, egy egyszerű gondolattal.

„Az ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik”

IMG_4693

Koh Chang / The Tropical…(storm) island:)

So, I came here, to the tropical island of Koh Chang. The tropical storm island to be precise. It took me 6 hours drive and 1 hour with a ferry. And it’s raining! To be exact it’s raining cats and dogs, in the morning, during the day and even in the night. I don’t want to seem like I am not grateful, the sun did shine for about total 2 hours in the past five days. I also don’t want to over estimate, it could have been only 1.5 hours in total:). In the night the storm is so strong, that there’s no electricity, my door shakes like in an earthquake and last night I almost got a heart attack from the thunderstorms. This is hilarious! Sometimes I start to laugh and I cannot stop. I came here to get a tan, to the island of never ending rain.! 🙂 So for those blondes similar to me,  monsoon equals rain. Lot’s of rain, not just a short summer shower per day. So if you don’t want to adapt to the weather conditions, don’t come here in the summer! I stayed in a beach bungalow, the water was just a few meters away. It was amazing to slide the doors in the morning and just step out to do yoga and meditation to the sound of the ocean. With or without rain, it is paradise:). There were two dogs – representing ying and yang, black and white- who played in the water each morning, I loved to watch them play.

It’s genius how life always gives you what you really need! I guess at the end, since only days are left of my 6 month trip, I needed to be on my own. Focusing on what has happened and on my thoughts. So right now there is very few people around me and getting tanned on the beautiful sunny beach isn’t distracting me. Which is so amazing, even in the rain! I can wrap up the things that happened, read my diary and fully experience all the feelings related to going home and some others as well.  Feelings that are similar to a tropical storm which is sometimes calm and quiet, and sometimes violent and powerful. It was really beneficial to read back all that I wrote during my trip. How hard the beginning was, how afraid I was of being alone, how tough it was to understand and accept that I deserve this trip. That it took about 2,5 months to completely relax and let go.  The amazing people I have met, who I would have probably never got to know if I stayed at home in my comfort zone. I learnt to love myself, love life and there is no more compromise. I only want to do things which are good for me, which represent my values. I became confident not just in myself but regarding my future. I truly believe that if you want to do good the circumstances will be created around you. If we don’t stress or worry and focus our thoughts on positive things, the waves of life will take us to miracles. We just have to surf with it and let it flow!

Meditation is one of the biggest treasure of this trip. If we keep on practising we can achieve amazing wonders. And I am not talking about some special state of mind or anything spiritually weird. I refer to purifying your mind. Just as when you tidy your room and it becomes clean. You will start to notice in a wider spectrum, more things about the world and you no longer view the world through your old glasses. We all see the world differently, we all filter everything through our own thoughts, believes and reality. The minute that we start to let go our fears and limiting believes, life starts to become happy, simple and natural. Small things start to be beautiful, which were boring or weren’t even visible through our glasses.

Naturally, I have fears about leaving this paradise and going back home to regular. But I believe this is also just a thinking pattern, which would limit me from living the life I want. Like the belief you can’t have a good life in Hungary and that people are negative. It’s just not the full picture! Anything is possible and our country is full of good, positive  people. I’m lucky, I know a lot of them :). And I am sure we already have a better life than about 4 billion in the world.  At least from a material point of view. If you have drinking water, food to eat and a roof above your head, for sure. And you have so much more. You have family, friends, the smile of your kids, beautiful parks, sunlight, love, laughs, music, lovely food, entertainment, animals and most importantly You!

Luckily we can start the change simply, in our thoughts, as we create our own world.  This is my focus and I would like to pass on all the miracles I have experienced during my trip both externally and internally. Therefore I would like to encourage you stop complaining and to raise the questions if you feel unhappy:

Do I need to make a change in my life? If yes,

What can I do today to be happier?

What can I be grateful for in my life?

If you get the slightest answer or intuition, – and you will don’t worry- please start the change today!  Life is short. And it all starts with a very small thing,  a simple thought.

„ Even a thousand mile journey starts with the first step”

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s